rVd's GrEEtinG...

">

rVd's GrEEtinG...

Sabtu, 18 Februari 2012

JPJ, mereka & Aku


18 Februari 2012, kami sembilan orang sekali lagi berkonvoi ke bumi mualim dengan kapcai masing2x. Yup, kul 0859 stesen Esso Machang menjadi tmpt berkumpulnya awop2x dari  PM, PP, Bachok jua Machang. Maka, berkonvoila kami membelah karpet hitam di jalanan. Walaupun konvoi kali neh tidak disertai oleh beberapa teman lagi yang kebiasaanya berkonvoi bersama disebabkan beberapa kekangan, tapi xpela konvoi ttp jua diteruskan. 


Buat pertama kalinya selepas lebih 10 kali berkonvoi, kami diberi amaran awal oleh beberapa pemandu bertentangan jalan. Ingatkan kami ade wt salah, rupenye……..! Hahaha. Mengikut 6th sense aku, konfem ade yg xkena kt dpn saner. Ringkas crite, alamak, JPJ wt roadblock la pulop, brhmpiran simpang ke Tasik Kenyir n ke Bandar Gua Musang. Redah, x, redah, x. Alahai, bgi mewujudkan keadaan menang-menang kami memutuskan utk berhenti di tepi jln bgi mndapat kata sepakat. Maklomla, ade antara motor ahli konvoi yang tidak mengikut piawaian JPJ. Motor aku? Lepas kowt kalo redah, har39x..!




Malu bertanya sesat jalan. Maka, berbekalkan mekanisme bela diri, elmu bg kursus Pembangunan Sahsiah yg dhulu kala kami tuntut, keh keh keh , ketua merangkap co-pilot konvoi, xpelu kowt mention nama, tnpa bersegan-silu bertanya pakcik2x yg kebetulan tgh menghirup teh o panas di kedai kopi di tepi jln, berkaitan jln pintas ke bndar Gua Musang tanpa melalui roadblock.  

‘Assamualaikum cik. Ad0 dop jln pintas nk g ko bndar. Ade saem2x kito ni, kalo tepuh bbelok, msti keno same. 

‘waalaikumssalam, ad0. Awe msuk jln Kenyir neh, g depe siket, ade cbg, jln pintas ko Felda Perasu. Phtu sterik ko bndar slalu.

ooooo, timo kaseh cik.

# dialoque lebeh kurang…! 
haha…!

Alahai dugaan, cri punye cri jln pntas, jupo xjugop. Natijahnya, delay sejam kt sane.! Yup, buwoh lasat..! 







aaaiii, xleh jd neh, kul 12 xsapa guo muse ag…! Tnyo punyer tnyo, akhirnya kami jupo jugop jln pintas tu.
# alahaijalantupown, “lubang tikus’ shj.! ~hohoho~

10 mnt berjungle trecking dgn motor dlm rok, finally, kami smpai jua ke jln utama. Alhamdulillah, semo ahli konvoi selamat, hwahwahwa. selamat daripada JPJ, kalo x melayang fulus yg kbtulan pgi tu ad mmber da msg, duit PT da masok. Jimat SEN.! HUH…!

Mesin masa menunjukkan 12.30, Yup, misi berehlah ke bumi mualim diteruskan. 


# 0800-1830 : akhirnya sampai d sini.
# minyak : kurang lbh RM 20 sorang
# hujan : dr lojing ke tapah

# leteh? : speechleZZzzzZZzz


video

video dirakam oleh amateur..!
# record while riding...!
huh

Sem baru, kmpus baru, jd semangat berkuliah jua harus BARU..!
~ selamat berkuliah ~

# A, hanya abjad, 4.0 hnya nombor..!
hehe

Ahad, 12 Februari 2012

TRANSISI & AKU

Membaca jambatan elmu.
Tuntutlah elmu dari buaian sehingga ke liang lahad.
Bangsa membaca, bangsa berjaya.
Yup, meN-…..  + baca  =  M.E.M.B.A.C.A

Okai, cakap byk pown x gune. Kali ni karutan berkaitan dengan membaca.
Hurm…..!
Kalo duluw2x, aku ‘gersang’ gile kalo TERmiss keluaran magazine neH.


Antara lawak yang giler2x memegang aku adalah ‘Mat Despatch karya Lengkuas, Workshop  karya Sukun & Felda di Bumi Permata  karya Kobis Bunga. X ketinggalan ‘Hantu Lampor’ karya Lepat. Dapat UJANG nieh, alamak ter’belangkai’lah kerja skolah aku. Asyik woooi…!

Dzaman menengah rendah plop, HAHAHAHA, majalah nie plop mnjadi sumber bacaan & wahana utama aku pd masa lapang.
             
Yep, REMAJA, sesuai dengan usia remajaku. Best thap gaban bile dpt bace majalah neh. Ye larh, byk info tntg remaja aku peroleh. Pasal putus cinta, cinta monyet, ciri pakwe & makwe pilihan n paling mnarik tntg hal2x dlm dunia remaja. 18s*..! hehehehe. Meleleh amilase woi bace…….!

Menginjak ke angka 20-an pula ni pula, aku rasakan majalah ni

adalah medium perantaraan terbaeq utk menambahkan elmu pengetahuan di dada aku. Yup, credit kpd seorang shabat yang byk mempromo + megesyorkan majalah ini. ‘HARGAI’.

Aiiiiiii, x remaja + macho la der kalo lelaki x bace majalah neh.



ea, majalah bola sepak antarabangsa terutamanya EPL. Byk info kt sni. Kelab top yang aku sokong adalah Man United n always de MAN is U, manakala kelab bawahan yang aku support plop, WIGAN ATHLETICS & QUEEN PARKS RANGERS (QPR). Crdt to Tan Sri Tony Fernandes yg telah men’jajah’ kelab british ini. Kiranya revenge cara moden slps Tanah Melayu di’pecah perintah’ oleh British suatu ketika dahulu. HOHOHO..!

N yg last neh, semo org desperate & taksub kowt. Yes, majalah sekolah.

(rendah, menengah, menengah atas)




Lagi2x yang memegang watak penting semasa kt skolah dlu. Komfemla gmbr dengan jawatan itu, gmbar dengan jawatan ini. Aku plop jnis student pasif, ckpla dgn status ketua PSS, ketua rumah merah, S/U Pers. Bhasa Melayu & Bendahari Kadet Polis. Keh keh keh keh…….!

Figura serendah-rendah DARJAH & setinggi-tinggi TINGKATAN. Aku maner? ~ hohohoho ~


Konklusinya, itu shj dhulu buat msa ini. Ade idea anugerah ALLAH, terhamdate la blog serabhai neh.!
~ peace yooooooo ~
As salam wbt..!


# down to earth itu PERLU #